Otomobil Klima Gazı Dolumu ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Otomobil kliması, sürüş konforunu yükselten en önemli donanımlar arasındadır. Özellikle sıcak yaz aylarında kritik bir gereksinim haline gelen araç kliması, serinlik sağlayarak rahatlık oluşturur. Aynı zamanda camların buğulanması gibi bazı problemlerin ortaya çıkmasını engeller. Böylece yolculuk sırasında görüşünüz açık olur ve daha güvenli bir yolculuğa yelken açabilirsiniz. Fakat klima sisteminin verimli çalışması etki eden önemli hususlardan biri klima gazını en iyi seviyede tutmaktır.
Kullanımla birlikte zaman içerisinde klima gazının azalması hatta tükenmesi gibi durumlar oluşabilir. Ayrıca kaçaklar, parçaların yıpranması gibi durumlar da performans düşüklüğü ortaya çıkarabilir. Klima gazının eksilmesi, klima sisteminin soğutma kapasitesinin düşmesine işaret eder. Klimaya düzenli bakım yapmak hem gaz eksikliklerinin tespiti hem de klimanın genel sağlığı konusunda önemlidir.
Eğer otomobil klima gaz dolumu hakkında merak ettikleriniz varsa bu içerik sayesinde bilgilenebilirsiniz. Otomobil klima gazının dolumunun nasıl ve ne zaman yapıldığını, hangi ekipmanlara gerek duyulduğunu, dolumun adımlarını, bakımda dikkat etmeniz gerekenleri, gaz eksikliğini nasıl anlayabileceğinizi bu rehber ile keşfedin.
Otomobil Klima Gazı Dolumu Nedir ve Ne Zaman Yapılır?
Otomobil klima gazı, klima sisteminin en önemli bileşenlerinden bir tanesidir. Otomobilinizin içinin soğumasını sağlayan gazdır. Klima sisteminin esas amacı soğutmayı sağlamaktır ve bu işlemi yapabilmesi için klima gazı gerekir. Otomobillerde klima gazı, bir süre kullanıldıktan sonra eksilebilir veya bitebilir.
Klima sisteminin soğutma işlemini gerçekleştirebilmek için otomobil klima gazına gereksinimi vardır. Yani otomobil klima gazı, soğutma sisteminin bu iş için gazı kullanması nedeniyle tükenir. Otomobil klima gazı, her yıl yaklaşık oranın %10-15 oranında azalma gösterebilir. Ancak elbette bu oran, otomobillerin markasının veya modelinin değişimine göre farklı değerlere sahip olur.
Otomobil klima gazı çoğunlukla arabanın çalıştırıldığı andan itibaren etkin olur. Ancak eğer klima sistemini aktif hale getirmediyseniz otomobil klima gazı da kullanılmaz. Aktifleştikten sonra ise klima devreye girer. Araç içerisindeki nem dengesini koruyabilmek için klima, soğuk hava üretir soğumayı sağlar.
Genel olarak birkaç tür otomobil klima gazı bulunur. Bunlardan bir tanesi R22 diğeri ise R410’dur. R22 gazı, genellikle eski tip klima sistemlerinde kullanılan türden bir gazdır. Fakat çevreye çok fazla zararlı olması sebebiyle yeni otomobil klima sistemlerinde kullanımı olabildiğince azalmaya gidilmiştir. R410 isimli otomobil klima gazı ise yeni nesil klima sistemlerinde kullanılan gaz çeşididir. R410 diğerine kıyasla çevre dostu sayılabilen bir gazdır. R134a yeni nesil gaz çeşitlerinden biridir. Siz de doğa dostu klima sistemlerine sahip otomobillere sahip olmak için Borusan Next araç al paneli üzerinden modelleri inceleyebilirsiniz.
Soğutucu özellik taşıyan otomobil klima gazı, zamanla kullanımı sürdürüldükçe azalır ve tükenir. Ek olarak kaçaklar yaşanması da gazın az az bitmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda otomobil klima gaz dolumunun önemi büyüktür. Otomobil klima gaz dolumu işlemi, gazın bitmesi durumunda gerekliliği olan bir işlemdir. Aksi takdirde klima sisteminin kullanımı mümkün değildir.
Otomobil klima gazı dolumunun ne zaman yapılacağı hakkında da kafa karışıklıklarınız olabilir. Bunun için otomobil klima gazının kullanım ömrünün ne olduğu konusunda bilgi edinmelisiniz. Genellikle net bir süre olarak gazın kullanım ömrünü ifade etmek mümkün değildir. Yani kesin bir kullanım süresi yoktur. Bu yüzden de klima gazının tükendiğini belirten bazı sinyallerden yola çıkarak bilinçlenebilirsiniz.
Otomobil klima gazı dolumunun zamanının geldiği belirten durumlar arasında klima sistemi içerisinde oluşan kaçaklar vardır. Eğer araç klimasında minimal olsa da kaçaklar varsa bu gazın azar azar tükenmesine neden olabilir. Otomobil klima gazının ne kadar sürede biteceği otomobilin klima sisteminin kalitesiyle de ilgili olabilir. Eğer modern ve kaliteli bir sistemse gaz bu otomobillerde daha uzun ve verimli çalışma gösterebilir. Ancak düşük kaliteli ya da eski klima sistemlerinde bu süre potansiyel olarak kısalabilir.
Sıcaklık değişimleri ve diğer bazı çevresel faktörler, klima gazının ömrünü etkileyebilir. Örneğin yoğun güneş ışığı, toz ve nem gibi hususlar da kullanım ömründe söz sahibidir. Ayrıca günlük kullanım yoğunluğunun yüksek olması da klima gazının daha kısa zamanda tükenmesine yol açabilir. Yoğun kullanımın yanı sıra sık kullanım da gazın daha çabuk bitme nedenlerinden biri olabilir.
Otomobildeki klima sisteminin bakımlarının düzenli şekilde yapılmaması da gaz tükenmesi gibi sonuçlar doğurabilir. Performans kaybına sebebiyet verebilen rutin bakım eksikliği, bu anlamda önemli bir noktadır. Bütün bu durumlar, gazın tükenmesine neden olabileceği için otomobil klima gazı dolumu yapmanızı gerektirir. Bu hususları dikkate alarak otomobilinizin ne zaman gaz dolumuna ihtiyaç duyacağını belirleyebilirsiniz.
Klima Gazı Dolumu İçin Gereken Ekipmanlar
Otomobil klima gazı dolumu yaparken ihtiyaç duyacağınız bazı ekipmanlar vardır. Bunlar arasında klima gaz dolum cihazı, basınç ölçerler, vakum pompası, klimaya uygun çeşitte klima gazı, koruyucu gözlük, eldiven yer alır.
Klima Gazı Dolumunun Adımları ve Süreci
Otomobil klima gazı dolumu dikkatlice yapılması gereken bir dizi adımı içeren bir süreçtir. Siz de bazı noktalara uyarak otomobil klima gazı dolumu işlemini rahatça gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle otomobil klima gazı dolumu için gereken ekipmanları hazırlayın.
- Otomobilinizi güvenli bir noktaya park edin. Aracın motorunu kapattığınızdan emin olun.
- Arabanızın soğutma sistemine göz gezdirin. Bunun nedeni bir hasar ya da sızıntı olması durumunda öncelikli olarak ilgili tamir işlemini yapmanızın gerekmesidir.
- Aracın kaputunu açın. Klimanın kompresörünü ve bağlantının hangi noktalardan geçtiğini tespit edin.
- Aracınızın klimasının içerisinde bir miktar eski gaz olabilir. Buradaki eski gazı boşaltabilmek üzere vakum pompasından yardım alın. Eski gazı boşaltmak ve nemi içeriden çıkartmak, yeni dolduracağınız gazın dolum sürecinin çok daha verimli olmasına katkı sağlar.
- Klima sistemini boşalttıktan sonra basınç ölçerleri kullanın. Basınç ölçerlerle sistemde herhangi bir sızıntı olup olmadığınız kontrol edebilirsiniz. Çünkü herhangi bir sızıntının varlığı, dolumdan önce durumun çözülmesini gerektirir.
- Otomobil klima gazı dolumu için ilk olarak klima gaz dolum cihazından destek alın. Sisteme uygun türde olan klima gazını sisteme doldurun.
- Gazın dolumu esnasında ne kadar gaz doldurmanız gerektiğine dikkat edin. Az ya da gereğinden fazla gaz doldurmanız, klima sisteminde verimsiz çalışmaya sebebiyet verebilir.
- Gazı doldururken basınç ölçerlerden sürekli olarak yardım alın. Basınç ölçerler, sistemin basınç değerlerini gösterir. Genellikle düşük basıncın 25-40 psi aralığında olması gerekir. Yüksek basıncın ise 200-250 psi arasında olması genellikle ideal sayılabilir.
- Doldurma işlemini bitirdikten sonra aracın motorunu çalıştırın.
- Klima ayarlarından maksimum soğutma modunu açın. Bu adımda klimanın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edersiniz. Ayrıca beklediğiniz soğutma performansını verdiğini de teyit edebilirsiniz.
- Kontrolleriniz size beklediklerinizi verdiyse otomobil klima gazı dolumu esnasında kullandığınız cihaz ve ekipmanları dikkatle çıkarın.
- Ekipmanları da çıkardıktan sonra klima sisteminde bir sızıntı olup olmadığına emin olmak için son bir kontrol daha yapın.
- Her şeyin düzgün olduğunu netleştirdikten sonra çalışma alanınızı temizleyerek gaz dolum sürecini sonlandırabilirsiniz.
Otomobil Klima Bakımı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Otomobil klimasının eksiklerinden ve arızalarından anında haberdar olmak, durumlara gereken aksiyonu hızlıca vermek adına çok önemlidir. Eksiklerin çabucak farkına varmanız, klimanın bakım işlemlerini düzenli olarak yapmanızdan geçer. Otomobilinizin klimasının düzgün çalışmasının anahtarlarından biri de bakımlarını aksatmamaktır. Bu nedenle klima bakımı için bazı noktalara dikkat etmenizde fayda vardır.
Otomobilinizin klimasının daha düzgün çalışmasını sağlamak için öncelikle düzenli bir klima kullanıcısı olmalısınız. Araç klimasını düzenli olarak kullanarak kompresörün, fanların ve hava kanallarının daha iyi çalışmasına destek olabilir. Bu nedenle haftada minimum bir kere çalıştırdığınız araba klima sistemi, bu süreklilik için yeterli sayılabilir.
Otomobilinizi direkt güneş vuran bir yere park ederseniz içeride sıcaklık yükselir. Aracınıza bindiğinizde klimanın havayı soğutması daha uzun zamanlar gerektirir. Bu yüzden eğer mümkünse otomobilinizi gölge bir yere park etmelisiniz. Otopark, ağaç gölgesi gibi bölgeler klimanızın performansı için uygundur.
Aracınızla yüksek hızda yolculuk ederken klimayı kapatmaya özen gösterebilirsiniz. Bu sayede klima sisteminizin gereksiz yere zorlanmasının önüne geçebilirsiniz. Yüksek hız yapıldığında bu noktaya dikkat etmek, klimanın ömrünün uzamasına etki edebilir. Böylece otomobil klimasının daha az yıpranmasını mümkün kılabilirsiniz.
Otomobil klimasının buğu çözme modunda çalıştırılması bazı avantajlar getirebilir. Haftada bir olmak üzere buğu çözme modunu en soğuk ayar ve maksimum fan ayarında çalıştırabilirsiniz. Bu işlem sayesinde araç klimanızın gaz basıncı korunabilir. Ayrıca nemi temizleme ve küflenmeyi engelleme gibi yararları da vardır. Kompresörün daha iyi çalışmasını destekleyen bu metodu kullanabilirsiniz.
Aracınızın kliması dışarıdan hava emer ve evaporatöre ulaşan elektrikli fanı vardır. Bu sistemde buharlaştırıcıya yüksek basınçlı bir sıvı soğutucu iletilir. Sıvı gaza dönüşerek ısıyı emer. Elektrikli fan ise sonrasında havayı, araç içerisindeki klima havalandırma bölmesinden dışarıya üfler. Havanın yeterli emildiği durumlarda klimayı devirdaim moduna çevirmelisiniz. Bunun nedeni dışarıdan hava girişlerinin kapatılmasını sağlamasıdır. Devirdaim havasının zaten soğuk olması, kompresöre daha az yük binmesine yardımcı olur. Böylece performansı artırarak klimadan daha fazla verim almanızı sağlayabilir.
Sıcak bir havada seyahate çıkacaksanız araç klimanızın soğutma özelliğini kullanmadan önce içerideki sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Camları açarak sıcak havayı çıkardıktan sonra klimayı çalıştırmanız daha verimli olabilir.
Otomobil klimasını çalıştırmak için sürüş anını bekleyin. Çünkü klima en iyi çalışmasını rölantide değil, sürüş esnasında verir.
Araç klima bakımı, genel bakımıyla da ilişkilidir. Eğer aracınız kir ve bakteri doluysa klima sistemi de olumsuz etkilenir. Bu nedenle otomobilinizi düzenli aralıklarla temizlemelisiniz. Tozunu çekebilmek için elektrik süpürgesi gibi eşyalardan yardım alabilirsiniz.
Otomobilinizin klima bakımını yılda en az bir kere yaptırmanız önemlidir. Özellikle yaz mevsimi başlamadan önce periyodik bakımları yaptırmanızda yarar vardır. Yapılan bakımlarda klimanın çalışmasının düzgün olup olmadığı kontrol edilir. Klima çalıştığında değişik seslerin gelmesi, kompresörde bir sorun olduğuna işaret edebilir.
Araç içine temiz hava sağlamak üzere çektiği havadaki kiri temizleyen polen filtresinin sağlığı da önemlidir. İçerideki havanın ağır olması filtrenin değişmesi gerektiğini gösterebilir. Ayrıca bakımlarda klima gazının eksikliğine bakılır. Eksik olduğu belirlendiğinde ise otomobil klima gazı tamamlanır.
Otomobil klima bakımı bütün bu süreçleri içerdiği gibi nasıl kapattığınızı da kapsar. Çünkü klimanın düzgün kapatılmaması verimi negatif etkileyebilir. Soğutma sistemin verimli çalışması için kontağı kapatmadan önce klimayı devre dışı bırakmalısınız. Bu sayede kabindeki kötü koku oluşumu gibi çeşitli olumsuzlukları da önleyebilirsiniz.
Klima Gazı Eksikliği ve Arızaları Nasıl Anlaşılır?
Otomobil klima gazı dolumu, çeşitli etkenlerle ortaya çıkan sorunlar çerçevesinde tükenen durumlarda gereklidir. Bunun için klima gazının bittiğini anlamanız gerekir. Otomobiliniz klima gazının azaldığı durumlarda türlü şekillerde tepkiler verir. Siz de bu reaksiyonlara bakarak klima gazı eksikliğinin farkına varabilirsiniz. Gazın tükendiği ya da azaldığına dair şu hususlara dikkat edebilirsiniz:
- Aracınızın klima sisteminin soğutma gücünde bir düşüş gözlemliyorsanız gaz seviyesi düşmüş olabilir.
- Otomobilinizin klima sisteminin kendi kendine açılıp kapanması iyiye işaret değildir. Çünkü bu durum klima gazının tükenme seviyesinde olduğunu gösterebilir.
- Kompresörün normalden daha fazla çalışması gaz eksikliğinin belirtilerinden biridir.
- Otomobilinizin içerisinde normalden daha çok nem oluşuyorsa klima gazınızın azaldığını anlayabilirsiniz. Camların yoğun olarak buharlaşması da sinyallerden bir tanesi olabilir.
- Aracınızın klima sisteminden gelen olağan dışı ses ve kötü koku da klima gazının azaldığına işaret edebilir.
Klima Gazı Dolumu ve Bakımı Arasındaki Farklar
Klima gazı dolumu ve klima bakımı aynı kavramları ifade etmez. Bu iki süreç hitap ettiği amaçlar, kapsamları, işlem süresi, uygulama zamanı gibi yönlerden farklıdır.
Otomobil klima gazı dolumu genellikle klimanın az soğutması ya da hiç soğutmaması durumlarında yapılan bir işlemdir. Yani ortaya çıkan bir soruna çözüm olarak gerçekleştirilir. Klima bakımı ise bir sorun oluşmasını beklemeden belli aralıklarla yapılan koruyucu uygulamaları kapsar. Otomobil bakımı genellikle yılda bir kez yaptırılabilir. Yaz mevsiminden önce yaptırılan klima bakımı sayesinde sıcaklığın yüksek olduğu ve klimanın en çok kullanıldığı bu dönemde, önlemleri önceden almak mümkün olur.
Otomobil klima gazı dolumu aracın klima sisteminde eksilen veya tamamen biten gazın yeniden doldurulma işlemini ifade eder. Soğutucu gaz bu noktada klima sistemin havayı soğutması için gereklidir. Yani esas amaç klimanın yeniden serin hava üfleyebilmesidir. Fakat otomobil klima bakımının kapsamı sadece soğutma değildir. Klima sisteminin genel olarak durumunun iyileştirilmesini amaçlar. Klimanın performansı ve hijyeni üzerine de odaklanır. Fanlar, filtreler, kompresör, gaz basıncı gibi noktaların kontrollerini içerir. Klima bakımı, klimanın sağlıklı ve verimli çalışmasına odaklanırken klima gazı dolum aslında sadece çalışmasına yöneliktir. Verimli çalışma için her ikisi de gereklidir.
Otomobil klima gazı dolumunda sistem ne kadarına ihtiyaç duyuyorsa o kadar gaz eklemesi yapılır. Yani sistemin diğer elemanlarına bir müdahale yoktur. Klima bakımının kapsamında ise kompresörün kontrolü, sızıntı tespiti, polen filtresinin değişmesi, evaporatör temizliği gibi çeşitli işlemler yer alır.
Aracınızın klimasının bakımını yapmanız, gaz dolumuna oranla daha fazla zamanınızı alabilir. Çünkü bakım işleminde detaylı bir kontrol ve temizlik gerekir. Gaz dolumunda ise farklı bir sorun olmadığı sürece sadece sisteme gaz eklenir.
Otomobilinizin klima bakımını yaptırmanız, hava kanallarının ve evaporatörün temizlenmesini de içerir. Bu sayede eğer kötü kokular varsa giderilmesi desteklenir. Ek olarak bakteri ve küf de önlenebilir. Bakımla beraber araç içindeki hava kalitesi artarak daha sağlıklı bir ortam sağlayabilirsiniz. Ancak otomobil klima gazı dolumu işlemi, hijyen durumunda bir fark yaratmayabilir. Sistemde oluşmuş bakteri veya kötü koku gibi durumların üstesinden gelmek için sadece gaz dolumu yeterli değildir.
Araç klimasına gaz doldurmak belirtilere karşı verilen bir tepkidir. Örneğin sistemin çalışmaması gibi çeşitli belirtiler, gazın tükendiği veya eksildiğini gösterebilir. Ancak klima sisteminde oluşmuş diğer problemleri çözmeyi amaçlamaz. Ancak klima bakımınızı düzenli yaparsanız herhangi bir sorun meydana gelmeden önlem almış olursunuz. Ayrıca mevcut sorunlarınızı da çözmeye yarar. Bakım yaptırmanız uzun vadede maliyet, güvenlik gibi konularda avantajlı olmanıza destek olur.
Aracınızın klima bakımı için emin ellere teslim ettiğinizden emin olmalısınız. Siz de Borusan Next oto servis hizmetlerine başvurarak otomobilinize uzman periyodik bakım sağlayabilirsiniz.
Telif hakkı ve sair fikri mülkiyet hakları Borusan Oto Değerlendirme Pazarlama ve Hizmet A.Ş.’ye (Borusan Next’e) aittir. Ticari amaçla ve/veya yasalarca izin verilen meşru kullanım sayılamayacak şekillerde, kısmen dahi olsa, izin alınmaksızın alıntı yapılamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, link verilemez.