Hasar Tespiti
Hasarlı Araba
OBD Beyin Testi

Hasarlı Araba Tespiti: OBD Beyin Testi Nedir?

5 Aralık 2023
Bu Yazıyı Paylaş

Günümüzde şahsi arabalar hiç olmadığı kadar çok kullanılır. İkinci el araba satışlarının son yıllarda kapsamlı bir büyüme içerisinde olduğu görülür. Sürücüler bir araba satın almadan önce birçok kontrol gerçekleştirerek arıza tespiti yapar. Sürücülerin başvurduğu arıza tespit yöntemlerinden birisi de OBD’dir.


Ülkemizde sadece profesyonel uzmanlar tarafından yapılan OBD testi, arabaların birçok farklı ünitede bulunan arızalarının kısa sürede ortaya çıkmasını mümkün kılar. Araba üretiminde ve ikinci el araba satışında sıklıkla uygulanan OBD testi, gelişmiş teknolojik cihazlar eşliğinde gerçekleştirilir. Bununla beraber sürücülerin büyük bir bölümü “OBD nedir?” sorusuna cevap arar.


OBD Beyin Testi Nedir?


OBD yani “On Board Diagnose”, arabaların beyin bölümlerinin kontrol edilmesini içeren bir test çeşididir. OBD arıza tespit cihazı ile yapılan bu testte arabada bulunan hasarların tamamı tespit edilebilir. Son yıllarda üretilen ve sürücüler ile buluşan arabaların büyük bir bölümünde teknolojik özellikler, üniteler bulunur. Bu teknolojik ünitelerin çalışması belirli yazılım yapılarına ve kodlarına bağlıdır.


Günümüzde arabalar da tıpkı bilgisayar ve akıllı telefonlarda olduğu gibi kodlarla çalışır. OBD cihazı ise bu kodları tarayarak yanlışlıkların tespit edilmesini sağlar. Gelişmiş ve maliyetli teknolojilere sahip olan OBD cihazı hasarlı araba tespitinde yaygın olarak kullanılır. OBD beyin testi temel olarak bu cihazın aracın beyin bölümüne, kontrol ünitesine bağlanması ve cihazın beyin kısmından veri alarak sorunları teşhis etmesi şeklinde gerçekleşir.


OBD Beyin Testi Nasıl Yapılır?


OBD oto beyin testinin nasıl yapıldığı yaygın bir merak konusudur. Ülkemizde sürücülerin tek başlarına bu testi gerçekleştirerek aracın beyninden hassas veri alabilmesi mümkün değildir. Bu test, sadece profesyonel uzmanlar tarafından yapılabilir. Araba türlerine, istenilen test sonuçlarına ve kullanılan OBD cihazına göre değişmekle birlikte OBD elektronik beyin testi şu aşamalarla gerçekleştirilir:


• İlk etapta OBD test cihazının, aracın beyin bölümüne bağlanması gerekir. Aracın beyni genel olarak motor bölümünde yer alır. Araba motorlarında bulunan beyin bölümünde çipler, hassas aksamlar bulunur. OBD cihazı özel bir soket giriş yardımı ile bu bölüme takılır. Soket girişinin nerede olduğu araba marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir.
• OBD test cihazı motorda bulunan beyin bölümüne takıldıktan sonra cihaz üzerinden aracın birçok hassas kontrolü yapılabilir. Bu kontrollere klima, fren sistemi, hava yastığı sistemleri, bağlantı hatları dahildir.
• Aracın önemli olan birçok bölümünden kodlar OBD cihazı tarafından kontrol edilir. Testi gerçekleştiren uzman, kodlarda bulunan hataları OBD cihazı aracılığıyla öğrenebilir. Kod hataları arabalarda ciddi hasarlara ve güvenlik açıklarına yol açabilir.
• Gerekli veriler alındıktan sonra test tamamlanır. Test sahibi OBD cihazında bulunan verileri bir bilgisayar yardımı ile kağıt ortamına aktarabilir. Hasarlı arabalar için bu veriler ışığında tamirat süreçleri başlatılabilir.


OBD Beyin Testinde Dikkat Edilen Bölümler Nelerdir?


OBD beyin testinde arabaların kritik önem arz eden bütün bölümleri detaylıca taranır. OBD testi sayesinde güvenlik açısından önemli olan fren sistemleri, hava yastığı sistemleri, ASR, ESP sistemleri, ön devre ve arka kısa devre ünitelerinde bulunan hatalar tespit edilebilir. OBD hasarlı oto beyin test ile kontrol edilebilen bölümlerden bazıları şunlardır:


• Yakıt sistemleri
• Motor yanma sistemleri
• Vites yapıları
• Emisyon kontrol ünitesi
• Emniyet kemeri sistemi


OBD Beyin Testi ile Ortaya Çıkan Arızalar Nelerdir?


OBD beyin testinde birçok kritik arıza ortaya çıkarılabilir. Bu sebeple sürücüler, bu testte kullanılan “OBD cihazı ne işe yarar?” konusunu merak eder. OBD cihazı, arabaların beyni ile iletişim kurabilen, aracın bütün bölümlerinde kontroller gerçekleştirebilen gelişmiş bir teknolojik araçtır. OBD cihazı sayesinde arabalarda bulunan, geçmişte ortaya çıkan birçok sorun kolay bir şekilde teşhis edilebilir ve tamirat işlemleri başlatılabilir.


OBD beyin testi aracın klima sisteminde oluşan sorunları ve kararsızlıkları tespit edebilir. Güvenlik açısından önem taşıyan hava yastığı ve emniyet kemeri sistemlerinde bulunan kod hatalarını teşhis etmeyi mümkün kılar. Aracın yakıt sistemini, yanmalı motorlarda yanma performansını kontrol edebilir. OBD beyin testi aracın elektronik bağlantılarından, motorlarda bulunan mekanik bağlantılara, fren sistemine kadar birçok bölümünde detaylı kontroller sürdürerek çeşitli sorunları ortaya çıkarır.


Araba Arıza Testi Nasıl Yapılır?


OBD araba arızası tespitinin nasıl yapıldığı yaygın bir merak konusudur. Bu test ülkemizde genel olarak profesyonel uzmanlar tarafından yapılır. Testin yapılmasını sağlayan OBD cihazları maliyeti yüksek gelişmiş cihazlardır. Yurt dışında genel olarak sürücüler kendi OBD testlerini yapacak donanımlara sahiptir. Çoğunlukla Avrupa ülkelerinde sürücüler OBD cihazları ile arabalarında periyodik olarak testler yapar. Gelişmiş OBD cihazları test sonuçlarını sürücünün cep telefonuna gönderir. Bu sayede sürücüler arabalarının detaylı durumunu kolay bir şekilde cep telefonu üzerinden görebilir. Ülkemizde ise OBD testi yapmak isteyen sürücülerin bir oto tamir merkezine, profesyonel bir servise başvurması gerekir.


Araba Beyni Arızaları Nelerdir?


Araba beyni, arabaların motor bölümünde yer alan ve aracın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayan hassas bir bölümdür. Bu bölümde de tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi kodlarla çalışan mekanizmalar bulunur. Araba beyninde meydana gelen hasarlar beraberinde birçok kritik soruna yol açabilir. Beyin hataları arabaların performans kaybetmesine, kontrol edilememesine ve kaza yapmasına zemin hazırlayabilir. Bazı araba beyin arızaları belirti göstermeden zamanla araba sistemlerini işlevsiz kılabilir.
Araba beyin arızası belirtileri çoğu zaman OBD gibi detaylı ve hassas testler ile öğrenilebilir. Arabaların beyin bölümünde meydana gelen hasarlar normalden fazla yakıt kullanımına yol açabilir. Aynı zamanda radyatör sızıntıları meydana gelebilir. Emisyon sisteminde kararsızlıklar ortaya çıkabilir. Hava yastığı ve emniyet kemeri sistemleri anormal şekilde çalışmaya başlayabilir. Araba bağlantılarında kopmalar meydana geleceğinden fren sistemleri, elektronik sistemler, ışıklar, havalandırma ve klima sistemleri işlevsiz hale gelebilir.


Araba Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?


Araba arıza tespiti araba beyni bölümüne takılan bir OBD cihazı ile yapılır. Bu nedenle birçok kişi “Elektronik beyin nedir?” sorusuna cevap arar. Elektronik beyin, arabaların motor bölümünde bulunan, içerisinde önemli mekanizmalar içeren küçük bir bilgisayar olarak tanımlanabilir. Beyin bölümünden gerektiği durumlarda detaylı performans verileri alınabilir. Beyin testi için OBD cihazı araba beyni bölümüne bağlanır ve araba arıza tespiti yapılır. OBD cihazı aracın beyni üzerinden birçok önemli kısımda kontroller gerçekleştirir. Sonrasında OBD cihazında bulunan verilerle beraber arabada bulunan hasarlar onarılabilir.

 

Arıza Tespitinde Nelere Bakılır?


Arıza tespiti testinde kullanılan OBD oto arıza tespit cihazı birden fazla bölümde kontroller gerçekleştirir. Bu bölümlerden bazıları şunlardır:
• Yakıt sistemi
• Motor yanış performansı
• ABS (Fren) sistemi
• Bağlantı hatları
• Emisyon kontrol ünitesi
• Hava yastıkları
• Emniyet kemerleri
• Araba hız kontrolleri
• Rölanti parametreleri
• Vites kontrol ünitesi


OBD hasar tespit cihazı bu konularda geçmişe dönük veri sağlar. Bu gelişmiş cihaz şu konularda da anlık veri sağlayabilir:


• Yüzde bazında motor yükü
• Ünitenin genel sıcaklığı
• Eş zamanlı yakıt tüketimi
• Elektronik sistemde dolaşan enerji
• RPM bazında motor hızı


Araba Beyni Nasıl Tamir Edilir?


Oto beyin tamiri hassas ve önemli bir işlemdir. Sürücülerin araba beyninde bulunan arızaları tek başlarına tamir edebilmesi mümkün değildir. Araba beyni arızaları kazalar, yanlış kullanımlar, yanlış yakıt seçimleri gibi durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise araba beyinin büyük hasar alması sonucu tamir süreçleri maliyetli olabilir. Beyin bölümü hasar almış bir aracın normal çalışması, trafiğe çıkması ve ulaşım için kullanılması kazalara yol açabilir.


Araba beyninin tamir edilmesi için ilk etapta bir OBD cihazı ile beynin genel durumu öğrenilmelidir. Sonrasında cihazdan alınan verilere göre beyinde bulunan arızaların tamiri için profesyonel bir destek ekibi ile çalışmak gerekir.

 

"Son blog yazılarımız"