Borusan Next

Araç ilk Yardım Çantasında Bulunması Gerekenler

7 Mayıs 2025
Bu Yazıyı Paylaş

Trafiğe çıkan her türlü araçta, araç ilk yardım çantası bulunması gerekir. Trafik kuralları gereğince zorunlu olan ilk yardım çantası, trafikte yaşanabilecek problemlerin doğurabileceği sağlık sorunlarına anında müdahale edebilmenize olanak tanır. İlk yardım, trafik kazalarında gerçekleşebilecek her türlü yaralanmada büyük önem taşır. Doğru bir şekilde ilk yardım müdahalesinde bulunmak, yaralının ciddi risklerle karşılaşmasını önler ve sağlık ekipleri gelinceye kadar zaman kazandırır. Araçlarda taşınması zorunlu olan ilk yardım çantaları, aynı zamanda kaza harici yaralanmalarda da kullanılabilir. Aracınızla şehir merkezlerinden uzak noktalarda seyrederken, doğada ya da benzeri alanlardayken yaşayabileceğiniz yaralanmalara kolayca müdahale edebilmenizi sağlayan ilk yardım çantaları, kimi durumlarda hayati derecede önem taşır. Peki araç ilk yardım çantasında neler bulunması gerekir? İlk yardım çantası olmadan araç muayeneden geçer mi? Muayenede ilk yardım çantası ağır kusur mu yoksa hafif mi? Bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki bilgileri hemen inceleyebilirsiniz.

Araç ilk Yardım Çantası Nedir ve Neden Önemlidir?

Araç ilk yardım çantası, her araç sahibinin taşıması gereken unsurlar arasında yer alır. Seyir esnasında yaşanabilecek kazalar sonucunda sizin ya da diğer yolcuların başına gelebilecek çeşitli yaralanmalara anında müdahale edebilmenizi sağlayan araba ilk yardım çantası, karşılaşabileceğiniz pek çok sağlık sorununa karşı tedbir niteliğindedir. 

 

İlk yardım, genel olarak yaşanan bir kazada gerçekleşen yaralanmaların kontrol altına alınmasını sağlama işlemidir. Kaza sonrasında sağlık ekipleri büyük bir hızla olay yerine hareketlense de kimi yaralanmalarda dakikalar, hatta saniyeler bile önemlidir. Özellikle açık yaraların oluştuğu ya da solunuma zarar veren yaralanmalar, kısa sürede ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlarda yaralının hayati tehlike yaşamasını engellemek için ilk yardım tedbirleri uygulanır.

 

İlk yardım tedbirlerinde temel amaç, durumun daha kötüye gitmesini engellemektir. Örneğin kanamalı bir yaralanma söz konusuysa, kanamanın acilen durdurulması, yaralanmanın daha ciddi sonuçlar doğurmasını önler. Yaralının nefes alıp vermesine engel olan durumlara hemen müdahale etmek de ilk yardım işlemlerinin öncelikli amaçları arasındadır. Bu sayede yaralının solunum sorunu sebebiyle yaşamını yitirmesi engellenir ve sağlık ekipleri gelinceye kadar durum kontrol altına alınır.

 

Yaralanma durumlarında uygulanan ilk yardımın bir diğer amacı da kırık ve çıkık gibi durumların oluşturabileceği zararları engellemektir. Kaza sonucunda kırılan ya da çıkan kemikler, yaralının vücudundaki hayati noktalara temas ederek yaşamsal tehdit oluşturabilir. İlk yardım müdahaleleri sırasında bu risklere karşı da tedbir alınır ve böylece hastanın vücut bütünlüğü korunur.

 

Araçlarda taşınan ilk yardım çantalarında kanama, solunum güçlüğü, kırık, çıkık, açık yaraların enfeksiyon kapması gibi riskleri engellemenize yardımcı olacak sağlık malzemeleri bulunur. Bu malzemeler, kaza sonrasında yaşanacak problemlere vakit kaybı olmaksızın müdahale etmenizi kolaylaştırır ve yaralının durumu daha kötüye gitmeden tedbir alabilmenizi sağlar. İlk yardım çantası ve içindeki malzemeler, kimi kazalarda yaralının hayatını dahi kurtarabilecek kadar önemlidir. Bu malzemelerle doğru şekilde müdahale etmek, vakit kaybının yol açabileceği sorunları engelleyerek yaralının kurtarılmasını kolaylaştırır.

Araç İlk Yardım Çantası Hangi Durumlarda Kullanılır?

Araç ilk yardım çantasının temel amacı, aracın karıştığı herhangi bir trafik kazasında oluşan yaralanmalara müdahale etmektir. Seyir halindeki araçlar, her an farklı bir tehditle karşılaşabilir. Kontrolsüz bir sürücü, yanlış yerde bulunan bir yaya ya da yaşayacağınız ufak bir dikkatsizlik, beklemediğiniz anda ciddi bir kazayla karşılaşmanıza sebep olabilir. Trafik kazaları, öngörülmesi mümkün olmayan durumlardır. Bu sebeple de trafiğe çıkan tüm sürücülerin kaza riskine karşı daima tedbirli olması ve aracında ilk yardım çantası taşıması gerekir. Aracınızda düzenli olarak taşıyacağınız ilk yardım çantasıyla kaza sebebiyle yaşanabilecek yaralanmalara anında müdahale edebilir, yaralının durumunu sağlık ekipleri gelinceye kadar kontrol altında tutabilirsiniz.

 

İlk yardım çantaları, trafik haricinde yaşanabilecek yaralanmalarda da kullanılabilir. Kazalar, her an her yerde yaşanabilecek ve ciddi sonuçlar doğurabilecek durumlardır. Örneğin aracınızla gittiğiniz bir piknikte, bir doğa keşfinde ya da tatilde pek çok farklı sebepten yaralanabilirsiniz. Kazalar, sizi zaman zaman sağlık ekiplerinin kolayca ulaşamayacağı, şehirden ve hastanelerden uzak noktalarda da yakalayabilir. Bu gibi durumlarda, aracınızda taşıyacağınız ilk yardım çantalarından faydalanabilirsiniz. Aracınızdaki ilk yardım çantası içindekiler sayesinde, farklı sebeplerden dolayı yaşanabilecek kanamalara, solunum sorunlarına, kırık ve çıkıklara müdahale edebilir, beklenmedik krizleri çözüme kavuşturabilirsiniz.

 

Araçlarda ilk yardım çantası taşınmasının bir diğer amacı da başkalarına yardım etmektir. İlk yardım çantası taşımak trafiğe çıkan her araç için zorunlu olsa da kimi zaman kalabalık grupların seyahat ettiği araçlar kazaya karışabilir ve çok sayıda yaralanma gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda, kaza yapan aracın taşıdığı ilk yardım çantası, tüm yaralılar için yeterli gelmeyebilir. Böyle bir kriz yaşandığında, diğer araçlarda bulunan ilk yardım çantaları kullanılır. Trafikte seyreden ve kazaya denk gelen araç sahipleri, kendi ilk yardım çantalarını paylaşarak yaralıların tamamına anında müdahale edilmesini sağlayabilir. Böylece kalabalık grupların yaşadığı kazalarda dahi sorunsuz bir şekilde ilk yardım yöntemleri uygulanabilir.

Araç İlk Yardım Çantasında Neler Bulundurmalısınız?

Araçta ilk yardım çantası bulundurmak, trafiğe çıkmanın temel şartlarından biridir. Pek çok araç sürücüsü, “Araç muayenesinde ilk yardım çantası zorunlu mu?” sorusuna yanıt arar. Evet, muayeneden başarıyla geçmek için asgari gereksinimleri karşılayan bir ilk yardım çantasına sahip olmak zorunludur. Bu çantayı muayene esnasında yetkililere gösteremeyen sürücülerin araçları muayeneden geçemez ve tekrar muayene randevusu almak zorunda kalır. İlk yardım çantası, hem sıfır hem ikinci el araç seçenekleri için zorunludur. Araç sahipleri, aynı zamanda “İlk yardım çantası hafif kusur mu?” sorusunu da sıklıkla sorar. Peki muayene esnasında ibraz edilmeyen ilk yardım çantası ağır kusur mu yoksa hafif mi? Muayenede ilk yardım çantası göstermemek, hafif kusur olarak değerlendirilir. Bu da aracın trafikten men edilmeyeceği, yalnızca muayene raporunun olumlu şekilde verilmeyeceği anlamına gelir. Muayene esnasında hafif kusur tespit edilen araçların sahipleri, yeni bir muayene randevusu oluşturur ve ilk muayenede belirtilen eksiklikleri gidererek yeniden başvurur. İkinci muayenede herhangi bir eksiklik bulunmayan araçlar, olumlu rapor alarak sorunsuz bir şekilde trafiğe çıkabilir. İlk yardım çantası dışındaki kusurlar ise oto servis aracılığıyla giderilebilir.

 

Araç muayenesinde ilk yardım çantası yükümlülüğünü yerine getirmek için, göstereceğiniz ilk yardım çantasının kapsamına da dikkat etmeniz gerekir. İlk yardım çantasında, farklı sağlık sorunlarına müdahale etmenizi sağlayacak çok sayıda sağlık ürünü bulunması gerekir. Bu durumun temel amacı da sizi ve aracınızda seyahat eden kişileri mümkün olan en çok sayıda yaralanma türüne karşı güvence altına almaktır. Araç ilk yardım çantasında bulunması gereken temel sağlık malzemeleri ise aşağıdaki gibidir. 

Sargı Bezi 

Her türlü yaralanmada kullanılan bandajlara, sargı bezi ismi verilir. Sargı bezlerinin pek çok kullanım amacı vardır. Kanamalı bölgeler sargı beziyle sarılarak tampon yapılabilir ve kanama şiddeti azaltılabilir. Dezenfekte edilen yaralar, sargı beziyle sarılarak enfeksiyonlara karşı korunabilir. Kırık ve çıkık durumlarında sargı bezi kullanmanız ise yaralı bölgeyi sabitlemenize yardımcı olur. Bu sebeple tüm ilk yardım çantalarında son kullanma tarihi geçmemiş, kaliteli ve yeterli miktarda sargı bezi bulunması zorunludur.

Gazlı Bez 

Gazlı bez de tıpkı sargı bezi gibi sıklıkla kullanılan bir ilk yardım malzemesidir. Sargı bezinden en büyük farkı ise daha yumuşak bir dokuya sahip olması ve kanamayı emmesidir. Yaralanma durumlarında temizlenen yara üzerine sarılan gazlı bez, hassas dokudaki fazla sıvıyı emerek bakteri oluşumunu önler. Bu sebeple, kanamalı yaralanmalarda gazlı bez kullanılarak hastanın durumunun kötüye gitmesi önlenir.

Yara Bandı

Kaza sonucu oluşan açık yaralara müdahale etmenin bir diğer yolu da yara bandı kullanmaktır. Özellikle küçük ve noktasal yaralanmalarda kullanılabilen yara bandı, açık yaranın havayla ve yabancı maddelerle temas etmesini önleme amacı taşır. 

Pamuk 

İlk yardım çantalarında mutlaka bulunması gereken malzemeler arasında pamuk da yer alır. Medikal pamuk çeşitleri, ilk yardımda yaralı bölgenin temizlenmesi ve yaraya uygulanacak dezenfektan gibi maddelerin doğru şekilde kullanılabilmesi amacıyla kullanılır. Yaralı bölge sarılmadan önce pamukla temizlenir, dezenfektanlar pamukla sürülür ve sargı aşamasına daha sonra geçilir.

Suni Solunum Maskesi

Araç ilk yardım çantalarında bulunması gereken en önemli tıbbi malzemelerden biri de suni solunum maskesidir. Doğal yolla solunum yapamayacak durumdaki yaralılara hızlı bir şekilde müdahale edilmesini sağlayan suni solunum maskesi, solunum yollarındaki basit tıkanıklıkları giderir ve yaralının sağlık ekipleri gelinceye kadar düzenli bir şekilde nefes almasını kolaylaştırır.

Makas 

Makas, ilk yardım çantalarının olmazsa olmaz malzemeleri arasındadır. Gazlı bez, sargı bezi, flaster gibi malzemelerin kesilmesinde kullanılan makas, ilk yardım işlemini hızla gerçekleştirebilmenizi sağlar. Makaslar, aynı zamanda yaralıların kıyafetlerini ve diğer unsurları hızla kesmenizi kolaylaştırarak ilk yardım sürecini hızlandırır.

Elastik Bandaj

Tensör bandajı olarak da bilinen elastik bandaj, yaralanmalarda ve zedelenmelerde kullanılır. Yaralanan ya da zedelenen bölgede şişlik görülmesi durumunda başvurulan elastik bandaj, esneme özelliği sayesinde hassas noktayı etkili bir şekilde sarar. Kanamaların yavaşlamasına yardımcı olan elastik bandaj, yaralanan bölgenin şeklini alması sayesinde sağlık sorununun daha kötüye gitmesini önler.

Antiseptik Krem veya Merhem 

Antiseptik krem ya da merhemler, yaralı bölgenin temizlenmesinde kullanılır. Yaranın mikrop kapmasını engellemek için başvurulan antiseptikler, hijyen sağlayarak yaralanmaların daha kötü sonuçlar doğurmasını önler. Antiseptik krem ya da merhem çeşitleri, açık yaralarda sargı işleminden önce mutlaka uygulanması gereken ilk yardım malzemeleridir.

Çengelli İğne 

Çengelli iğne, ilk yardım esnasında doğru bir şekilde sargı ve askı oluşturulmasına yardımcı olur. Sargı bezlerinin ve gazlı bezlerin hastanın vücudunu koruyacak şekilde kullanılabilmesini kolaylaştıran çengelli iğneler, yaralı noktaların zarar görmeyecek şekilde sabitlenmesini de sağlar.

Cımbız 

Kimi kazalarda yaralıların vücuduna cam kırığı, metal parçası gibi yabancı unsurlar saplanabilir. Bu unsurların yaralının vücudundan çıkarılmasında cımbız kullanılır. Yaralı bölgenin hızla temizlenmesine yardımcı olan cımbız, yaranın kapatılabilir hale gelme sürecini hızlandırır.

Ateş Ölçer

Ciddi kazalarda yaşanan yaralanmalar, yaralıların vücut ısısında ani değişimlere yol açabilir. Hızlı kan kaybı vücut ısısını düşürürken enfeksiyon gibi sorunlar ise vücut ısısını artırabilir. Bu durumlarda doğru müdahalede bulunabilmek için, hastanın durumunu takip etmeyi kolaylaştıran ateş ölçerler kullanılır.

Dezenfektan 

İlk yardım çantalarında mutlaka bulunması gereken sağlık malzemeleri arasında dezenfektan da yer alır. Açık yaraların enfeksiyon kapmasını önleyen dezenfektan, ilk yardım müdahalesinde bulunacak kişiler tarafından da kullanılmalıdır. Açık yaraya temas etmeden önce eldivenlere sürülen dezenfektan, müdahale eden kişinin elini sterilize ederek yaraya mikrop bulaşmasını engeller.

Alerji İlaçları, Ateş Düşürücü İlaç

Bazı durumlarda yaralılar, kullanılan ilk yardım malzemeleri ve kaza ortamındaki diğer unsurlar sebebiyle alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonların giderilmesi için, ilk yardım çantalarında alerji ilaçlarına ve ateş düşürücülere de yer verilmesi gerekir. 

Antibiyotik Krem 

Antiseptikler ve dezenfektanlar, yaraların sterilize edilmesinde yetersiz kalabilir. Özellikle enfeksiyon riski taşıyan, kaza esnasında çok sayıda yabancı maddeyle temas etmiş açık yaralara antibiyotik krem uygulanabilir. Bu kremler, enfeksiyon riskini en aza düşürerek yaralının sağlığını korur.

Steril Eldiven

Kaza esnasında ortalığa kalkan toz ve diğer yabancı unsurlar, kazaya karışan herkesin üstüne bulaşabilir. Bu sebeple yaralılara müdahale edecek kişinin steril eldiven kullanması gerekir. Steril edilvenler, açık yaralara yabancı unsurların bulaşma riskini azaltarak kazazedenin durumunun kötüye gitmesini engeller.

Ağrı Kesici

Kaza esnasında yaşanan şiddetli sarsıntılar ve açık yaralar, kazazedelerin yoğun ağrılar hissetmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarda yaralıların rahatlamasını sağlamak için ağrı kesici verilmesi gerekebilir. 

Acil Durum Battaniyesi

Kazalar, soğuk havalarda gerçekleşebilir ve açık alanda kalan yaralıların üşümesine yol açabilir. Özellikle kanamalı hastaların vücut ısısı da hipotermiye yol açacak ölçüde düşebilir. Bu gibi riskleri engellemek için, ilk yardım çantanızda termal özellikli acil durum battaniyesi de bulundurmanız önerilir. 

Su

İlk yardım çantasında hem içme suyu hem de saf su bulundurabilirsiniz. İçme suyu, kazazedelerin su ihtiyacını karşılarken saf su ise yaraların temizlenmesinde ve dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılır.

Pilli Fener

İlk yardım çantasında pilli fener taşımanız, gece karanlığında ve ıssız alanlarda yaşanabilecek kazalarda size hareket özgürlüğü kazandırır. Pilli fenerle etrafı aydınlatabilir, yaralılara daha kolay bir şekilde müdahale edebilirsiniz.

Bebek Bezi ve Hijyenik Ped

Yoğun seviyedeki kanamaları durdurmak için tampon ve benzeri işlemler yetersiz kalabilir. İlk yardım çantanızdaki bebek bezi ya da hijyenik pedlerle kanamalara hızla müdahale edebilir, yaralının daha fazla kan kaybetmesini önleyebilirsiniz.

Kanamalar İçin İlk Yardım Çantasında Bulunması Gerekenler

Kanamalar, trafik kazalarında gerçekleşebilecek en riskli durumlar arasında yer alır. Bu sebeple, kanamaları giderecek çok sayıda malzemenin araç ilk yardım çantalarında bulunması gerekir. Kanamalara karşı ilk yardım çantanızda yer verebileceğiniz ürünler şöyledir:

 

  • Sargı bezi,
  • Gazlı bez,
  • Antiseptik krem,
  • Dezenfektan,
  • Makas,
  • Çengelli iğne,
  • Yara bandı.

Yanıklar İçin İlk Yardım Malzemeleri 

Kaza esnasında açığa çıkacak alevler, kazazedelerin vücutlarında yanıklar oluşturabilir. Bu yanıklara derhal müdahale edilmesi, yaralı bölgenin yaşamsal tehdit oluşturmasının önüne geçer. Yaralara karşı ilk yardım çantalarında bulundurabileceğiniz ilk yardım malzemeleri ise şöyledir:

 

  • Antiseptik krem,
  • Dezenfektan,
  • Elastik bandaj,
  • Sargı bezi,
  • Ateş ölçer,
  • Suni solunum maskesi.

Kırık ve Burkulmalar İçin İlk Yardım Çantasında Neler Olmalı? 

Kemik kırıkları ve eklem burkulmaları, trafik kazalarında sıklıkla görülen sorunlar arasındadır. Bu durumlara hemen müdahale etmek, kırıkların yaşamsal organlara temas etmesini ve daha ciddi sorunlara yol açmasını önler. Kırık ve burkulmalar için ilk yardım çantasında olması gerekenler ise şöyledir:

 

  • Sargı bezi (üçgen ya da rulo),
  • Termal battaniye,
  • Boyunluk,
  • Çengelli iğne,
  • Makas.

Solunum Problemleri ve Zehirlenmeler İçin Gerekli Malzemeler 

Kaza esnasında yaşanan yaralanmalar ve açığa çıkan gazlar, çeşitli solunum problemlerine sebep olabilir. Bu sorunlara müdahale etmeniz için ilk yardım çantanızda aşağıdaki malzemelerin yer alması gerekir:

 

  • Suni solunum maskesi,
  • Oksijen tüpü,
  • Ateş ölçer.

Göz Yaralanmaları İçin İlk Yardım Çantasında Neler Olmalı?

Kaza sırasında ortalığa saçılan yabancı madde parçaları, kimi zaman yaralıların gözlerine kaçabilir. Göz yaralanmalarına hızla müdahale edebilmeniz için ilk yardım çantanızda bulunması gereken malzemeler şunlardır:

 

  • Antibakteriyel krem,
  • Boyunluk,
  • Sargı bezi,
  • Yara bandı,
  • Makas.

 

Siz de trafik kazalarında olası yaralanmalara hızla müdahale etmek, aracınızı trafik muayenesinden başarıyla geçirmek için ilk yardım çantası konusuna özen gösterebilirsiniz. Maksimum güvenlik sağlayan araçlara kolayca ulaşmanızı sağlayacak cazip ikinci el araba fiyatları için Borusan Next tarafından size sunulan otomobillere hemen göz atabilirsiniz.

 

 

Telif hakkı ve sair fikri mülkiyet hakları Borusan Oto Değerlendirme Pazarlama ve Hizmet A.Ş.’ye (Borusan Next’e) aittir. Ticari amaçla ve/veya yasalarca izin verilen meşru kullanım sayılamayacak şekillerde, kısmen dahi olsa, izin alınmaksızın alıntı yapılamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, link verilemez. 

 

"Son blog yazılarımız"